• Keresés az oldalon

Kezdet

ÉLET ANGLIÁBAN!

A történetünk a világválság környékén (2008 december) kezdődött. Már a credit crunch előtt is szerettem volna valamilyen anyagi biztonságot teremteni de a válság eljöttével már tudtam, hogy változtatni fogok. Elkezdtem tervezgetni, utána járni, hogy hogyan tudok szert tenni némi pénzre. A lányom 2006 októberében született, és csak én dolgoztam hármunkra. Gondolhatjátok, hogy anyagilag nem voltunk eleresztve, mikor megkaptam a fizetésem és feladtuk a csekkeket (lakbér, autó, törlesztők) és elmentünk bevásárolni, már jól is jött volna a következő havi fizetés.

Túlzottan nem lehetett válogatni a törvényes munkák között, illegális dolgot pedig a neveltetésemből adódóan nem akartam csinálni. Mivel uniós ország vagyunk, felmerült bennem, hogy a határon túl próbálkozzak. Azzal viszont az volt a gondom, hogy nem beszéltem egy idegen nyelvet sem. Úgy 10 évvel ezelőtt az iskolában tanultam ugyan németet de az már annyira elhalványodott, hogy inkább azt mondom, hogy nem tudok más nyelven csak magyarul. Az angolt soha nem tanultam, a számítógépezésből ami rám ragadt annyi, de az sem elég semmire.

Összefoglalnám röviden:
Pénz nélkül és nyelvtudás nélkül akartam külföldre jönni, gondolhatjátok, hogy az esélyeink majdnem a nullával egyenlők.

Azért nem nulla, mert a testvérem Angliában lakott akkor már kb 2 éve. Neki jól megy az angol, nyelvvizsgája volt belőle, de ő sem volt tele pénzel. Éppen meg tudott élni Angliában egyedül, még hármunkat nem tudott eltartani és nem is akartam, hogy azt tegye.

Minden esetre hosszasan beszélgettem vele az Angliába költözésről. Mégis csak ő él ott ő tudja mi mennyibe kerül, hol mennyit lehet keresni, egyáltalán van-e értelme próbálkozni a majdnem 0 eséllyel. Arra a következtetésre jutottunk, hogy először is angolul kell tanulnunk, addig lehetetlen. Mondanom sem kell külön órákra nem volt pénzünk, kitaláltuk azt, hogy a testvérem összeállít egy nyelvlecke szerűséget és azzal teszünk szert némi “angol tudásra”.


Sokat nem tudtunk várni ,mert szorult a hurok az anyagiak miatt. Kb 4 hónap “angolozás” után kiböktünk egy időpontot, hogy mikor repülünk. 2009 június 1-et választottuk (már nem is tudom miért pont azt a napot). Megvolt a dátum, lehetett intézkedni például a felmondási időm 1 hónap volt, bár ki tudtam harcolni a közös megegyezéses felmondást így nem volt szükségem az egy hónapra. Természetesen repjegy már megvolt, szólni kellett a az oviba, hogy a lányom elsejével nem megy tovább, stb.

Miből volt repülőjegyre pénzem? Jó a kérdés.

Még a válság előtt amikor még tudtam félre tenni havi 10.000 Ft-ot akkor nyitottam egy fundamenta lakáskassza megtakarítást, és azt vettem fel. Abból a fundamentából tudtam megvenni a repülőjegyeket, és abból utaltunk a testvérem bankszámlájára, hogy míg Angliában nem találok munkát addig is tudjunk miből élni. Ez az összeg nagyjából 550.000 Ft volt. A repüléshez a Ryanair fapados légitársaságot választottuk, mert a testvérem is velük szokott hazajönni és ismerte már hogyan működik és olcsó is volt. A maradék pénz amit elutaltunk az akkori árfolyamon kb 1600 font volt, ez durván 2 havi fizetés az angoloknál. A minimálbér náluk 800 font körül mozog.

Ennyivel indultunk, családdal együtt a szigetországba.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.