• Keresés az oldalon

Anglia18

Amint már említettem a jogosítványunk orvosi alkalmasságija már lejárt és mi így akartuk angolra cseréltetni. Nem voltunk biztosak benne, hogy így is sikerül, ezért mielőtt nekiláttunk volna felhívtuk a DVLA központját ( Driver and Vehicle Licensing Agency ) és megkérdeztük.
Azt mondták persze.

Így nem volt más hátra, mint bemenni a postahivatalba és kérni a D1-es form-ot. Kitöltöttük értelemszerűen, csak ott rontottuk el, hogy fekete tollal kellett volna kitölteni, tehát kértünk egy másik form-ot. Csináltunk igazolványképet egy bevásárlóközpontban elhelyezett fotóautomatában.
Ha valakinek a leánykori neve van a régi jogosítványán és azóta férjhez ment, akkor a házassági anyakönyvi kivonatot is el kell küldeni, hogy az új jogsin az új név szerepeljen.

Kell még útlevél vagy uniós személyi és ha valaki kevesebb mint 2 éve lakik Angliában akkor kell egy másik személy aláírása, aki bizonyítja, hogy a jogosítvány cseréjét kérő személy valóban az akinek mondja magát. A másik személy nem lehet rokon és több mint 2 éve kint kell laknia. Ha valaki, más nevére akar jogsit cserélni és elkapják 1000 fontig terjedhet a bírság.


Mindezek mellé még kellett egy megcímzett borítékot is a többi papír mellé tenni, hogy a személyazonosító iratokat visszaküldjék nekünk (személyi, házassági anyakönyvi kivonat). A régi jogsit nem küldik vissza, az megy haza az illetékes szerveknek. Mindehhez még az 50 fontos postal order (illeték) is kell és mivel személyazonosító iratokat küldtünk, ezért oda is és a megcímzett visszaborítékot is elsőbbségivel küldtük, hogy ne vesszenek el.

– fénykép 5 font
– borítékok ajánlva 11font
– illeték 50 font (amit 6,25 font ellenében teljesítenek)
Így az egész procedúra 72 font.

De megcsinálják, akár lejárt jogsival is. A visszaküldendő iratok vissza is értek 2 hét alatt és rá 2 napra az angol jogsi is.
Az angol jogosítvány használható személyazonosító igazolványként, akár bankszámlanyitásra is jó, ellentétben a magyar jogosítvánnyal, ami csak személyivel együtt érvényes.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.