• Keresés az oldalon

Anglia16

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi kell ahhoz, hogy el tudják kezdeni új életüket egy másik országban. Valószínű minden országban más és más, viszont én Angliában próbáltam szerencsét és így csak azt tudom elmondani, hogy Angliában hogyan működik.
Valamikor, pár évvel ezelőtt még lehetett szerencsét próbálni nyelvtudás nélkül és kevés indulótőkével. Mostanra Angliában is érezni a válság utáni változásokat, sok minden drágult és pár dolgot szigorítottak. Nyelvtudás nélkül már nincs esély elindulni és akkor is nehéz ha valaki sok pénzzel érkezik. Azt gondolnánk, hogy ha valaki sok pénzzel jön, akkor csak megvillantja a pénzt és már meg is van amit akar, de ez nagyon nem így van.

Egy ismerősöm pár hónapja érkezett a családjával együtt, jó angoltudással és sok pénzzel. Magyarországon hagytak mindent, többszintes családi házukat eladták, tehát sok pénzzel jöttek.
Azt gondoltuk, hogy például albérletet nem lesz nehéz szerezniük, mert csak azt mondják az ügynökségnek vagy a landlordnak, hogy fél-éves vagy akár egy-éves albérleti díjat kifizetik egyben és akkor talán eltekintenek a referencia hiányától.
Ugyanis itt Angliában mindig utána néznek az embernek, hogy az előző helyen minden rendben volt-e, fizette-e az albérletet rendesen, nem lakta-e le a lakást amíg ott lakott, stb.
Ha valaki frissen érkezik akkor nem tudnak kit megkérdezni az ilyenekről és inkább oda sem adják az albérletet. Ezért gondoltuk, hogy ha az albérletet nem havonta fizetgetik, hanem egyben odaadják az egészet akkor nem lesz gond, de nem így történt.
Mindenki elutasította őket, senki sem akart albérletet adni nekik hiába volt sok pénzük. Végül az utolsó pillanatban gondolta meg magát valaki.


Pár szót még szólnék az autó vásárlásról.
Angliában nem nehéz autót venni, 500 font-tól már elérhető egy 10 éves autó, ami azt jelenti, hogy nagyjából a minimálbérből lehet venni akár 2 autót. Otthol ez lehetetlen.
A probléma viszont a biztosítás és az egyéb járulékos költségek. Csak a biztosítás összege annyi évente, hogy egy másik autót is lehetne venni belőle. Tehát például az autó volt 500 font és a biztosítás is kb 500 font évente, ez azt jelenti, hogy minden évben ki kell fizetni az autó árát újra és újra, és még az útadó ami kb 100-300 font évente, plusz a benzin, plusz még a műszaki, és ha valami gond van az autóval és szerelőhöz kell vinni, pofátlanul nagy összeget kérnek a szervizelésre.
És csak egy 500 fontos, 10 éves autóról beszéltem.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.