• Keresés az oldalon

Anglia36

Az ünnepek felé közeledve nem is történhettek volna kellemesebb dolgok.
Péntek 13 volt és annak rendje módja szerint sorra mentek tönkre a dolgok. Kezdődött a bojlerrel, majd a mosógép szarakodott, később a számítógép döglött meg és még a testvérem (aki az alattunk lévő lakásban lakik) mosógépe is feladta a küzdelmet.

A bojler már 5 napja nem volt hajlandó fűteni és mivel a ház tartozéka, így a landlady-nek kell javíttatni. Őt ismerve a legolcsóbb megoldást fogja választani ami időbe telik, hogy megtalálja, szóval a melegvízről le is mondhattunk.
Az első szerelő ajánlata 2500 font lett volna ami tartalmazta volna a bojler és a melegvíz rendszer cseréjét mivel a bojlerből kijövő melegvízcsövek csak ujjnyi vastagok.
Nem is kell részleteznem, hogy a landlady nem fogadta el. A következő szerelő már csak néhány száz fontról beszélt, mire a 3. azt mondta 5 nappal a melegvíz megszűnése után, hogy 115 font. Ez az elektromos bojler fűtőtest és egy a padláson levő tartályba menő csövön lévő csap cseréjét tartalmazta.
Ezt elfogadta és a szerelő 14.-én szombaton, a 6. napon jött megcsinálni. Persze mi fizettük ki zsebből és majd a januári lakbérből vesszük el.
De mindegy, megvan.


A mosógép már szarakodik egy ideje és nem is adok neki hosszú időt de a péntek 13.-ai köszörülő hangja váratlan volt. Néha nem is tudta elforgatni a motor a dobot.
Gondoltam hagyom, míg a program lefut és a ruhák szárazak lesznek. Végül is hangos köszörülés közepette végzett a program, külön élmény volt a centrifuga 800-as fordulattal.
Mikor végzett a feleségem kiszedte a ruhákat és egy fém melltartó merevítőt talált a dobba szorulva, ami a dob lyukakon kilógott és karcolta a mosógép falát.
Bele se merek gondolni hogyan karcolta össze a 800-as fordulaton.
De mindegy még működik és a hiba elhárítva.

Ezt követően a lányom kérdezte meg, hogy odaülhet-e a géphez játszani. Mondtam persze, hiszen nem először ül oda 7 évesen, gondoltam baj nem lehet.
Rosszul gondoltam, 5 perccel később jön a lányom, hogy a PC egyszerűen csak kikapcsolt. Megyek, hogy megnézzem, mi történt, próbálom bekapcsolni de nem is reagál. Gondoltam remek, már csak ez hiányzott.
Leszedtem a ház oldalát, és tapintással forrópontokat kezdtem keresni, mégis mi égett le. A processzor hűtőbordája túl melegnek tűnt miután csak 5 percet ment a gép.
A hűtő ventilátor már rosszalkodott egy ideje és valószínű, hogy most nem indult el mikor a lányom bekapcsolta. Úgy látszott tehát, hogy a proci engedte ki a működéshez szükséges füstöt (mert azt mondják, hogy minden processzor füsttel működik, mivel ha a füst kijön, nem működnek tovább 🙂 ).
Arra gondoltam várok míg lehűl és megpróbálom megint bekapcsolni, hátha hővédelemmel is ellátta az INTEL a prociait. Közben lementünk a testvéremhez és a barátjához. Akkor mondja a húgom, hogy látott videót a youtube-on, ahol teszteltek egy AMD és egy INTEL procit. A teszt abból állt, hogy hűtés nélkül használták őket és az AMD pár perc után befagyott és elfüstölt míg az INTEL először akadozott majd leállt. Az AMD-t nem lehetett többet beindítani de az INTELT igen, szóval az AMD nem épít hővédelmet a procikba, az INTEL igen.
Ennek hallatán még nagyobb lett a remény.
Másnap megpróbáltam bekapcsolni és láss csodát beindult. A ventilátor szakaszosan forgott, úgyhogy le is kapcsoltam. Volt egy ventilátorom elfekvőben de a felfogatása máshogyan volt kialakítva. Gondoltam egy próbát megér átalakítani.
Éjfélkor álltam neki és egy óra alatt sikerült is. Ezt követően terhelési teszt következett. Ez a venti nem engedte 57 fok fölé a procit, míg a másik terhelés alatt 70-re is engedte. Szóval elégedett vagyok a munkámmal.
Ez is megoldva.

Amíg lent voltunk a tesómnál az ő mosógépe is hibajelzést adott. Az öröm az ürömben, hogy már egyszer találkoztunk ezzel a hibával és akkor is én csináltam meg. A mosógép program indulása előtt megforgatja a dobot és ellenőrzi a fordulatot. Most is megforgatta de nem érzékelte, hogy forog és ezért nem indult a program.
Érthető is hiszen fordulatszám ellenőrzése nélkül honnan tudná, hogy mekkora fordulaton centrizik.
Ugyan ez volt a baja kb másfél éve, amikor pár órába tellett átlátni, hogyan épül fel a mosógép és megtalálni a hibát, hogy a motor fordulatszám mérő szenzor vezetéke szakadt el.
Most 10 perc munka volt visszakötni a szenzor vezetéket.
Ez is megoldva.

Remélem más már nem megy tönkre a közel jövőben.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.