• Keresés az oldalon

Anglia8

Nem akarom kihagyni az egészségügyet sem. Az is más mint otthon.
Mihamarabb érdemes háziorvost választani. Ez csak annyiból áll, hogy el kell menni a legközelebbi NHS rendelőbe és regisztrálni. Hamarosan jön egy levél amiben benn van ki a háziorvos, mi a címe, stb. Ha valaki beteg de nem sürgős akkor be kell menni vagy telefonálni és időpontot kérni. Általában 2 nap mire kap valaki de ez változó.
Angliában telefonon szinte minden elintézhető. Ha sürgős de nem életveszélyes akkor az NHS-nek vannak sürgősségi rendelőik azokat kell keresni, ha életveszélyes a helyzet akkor mentőket kell hívni, ami a 999 -es számon megtehető. Ez a szám az országos segélyhívószám a mentőké, tűzoltóké, rendőrségé.

Egy kis információ azoknak akik jogosultak a working tax credit-re és a child tax credit-re. Akik ezt a két segélyt kapják azoknak jár egy egy fehér alapon fekete feliratos plasztik kártya. Ennek a kártyának a felmutatásával ingyenes az összes vényre írt gyógyszer, a fogászati alapkezelés, szemüveg, szemvizsgálat, kontakt lencse, kórházi szakrendelésre járók útiköltség térítése. Akinek nem jár az NHS kártya azoknak a receptre írt gyógyszerek ára, receptenként 7.20 font.


Persze probléma még akad.
A bankomnál csak alap kártyát kaptam, amiben nincs mikrocsip, tehát nem tudok vele fizetni boltban, vagy interneten. Ez még nem is lenne olyan nagy baj de nem is lehet kölcsönt felvenni, ami szintén nem olyan nagy baj. A fő gondom, hogy nem is tudom lekötni a pénzem. Van egy olyan mondás miszerint csak a pénz fial pénzt. Most, hogy van, szeretném fialtatni a pénzem de a bankom nem engedi lekötni, hogy kamatozzon. Már kétszer is voltam benn de azt mondták nem áll módjukban megtakarítást nyitni nekem. Kérdeztem miért, de csak azt mondták nem tudják pontosan a rendszer nem engedi. Adtak egy webcímet ahol utána tudok járni mi a baj. Ez az experian weblapja.

Érdemes tudni, hogy Angliában figyelik az emberek tevékenységeit és rögzítik azokat, amik alapján egy 1000-es skálán rangsorolják őket. Ezen pontszámok alapján kerül elbírálásra, hogy ki mire jogosult a pénzügyi szférában. Én is beléptem az experian.co.uk oldalára és 5 fontért meg is mondták mennyi a pontszámom. 622. Ez a gyenge besorolásba esik ami talán a megbízhatatlant jelenti és ezért nem engedik, hogy lekössem a pénzem. Ezeket a pontokat lehet növelni és akkor tudok kérni rendes csipes bankkártyát is és le is tudom kötni a pénzem.
A gond az, hogy nem mondják meg pontosan, hogy mivel tudod növelni. Az idővel biztos, mert ha sokáig nincs negatív ” adat rögzítés ” , pl nem mész mínuszba a bankkártyádon, nem késel a lakbér befizetéssel, vagy az egyéb befizetésekkel, akár a mobil előfizetést is figyelik, akkor emelkedni fog a pontszámod és megbízhatónak ítélnek meg.

Így most nincs más dolgunk, én keresem a pénzt a többiek angolt tanulnak. Aztán később megint megpróbálom lekötni a pénzem, hogy pénzt kamatozzon. Ez jelenleg évi 100-150 font kamat lenne csak azért mert ott csücsül a pénz a számlán. De mindegy várok. Azt már megtanultam, hogy itt az angoloknál az angol hidegvér igen is létezik, nem kapkodnak el semmit.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.