• Keresés az oldalon

Anglia39

Egy kissé hosszabb ideig nem jelentkeztem, mert a számítógépem merevlemeze tönkrement.
Ahogyan az lenni szokott, néhány év fényképe és videója volt rajt.(esetünkben 7 év)
Mindenképpen fontos volt, hogy visszahozzuk az adatokat.

Megosztom a tapasztalatokat, hátha valakinek szüksége lesz rá a jövőben.
Annyit kiderítettem hogy a merevlemezeknek 3 fajtája van. Minden merevlemeznek van vezérlő elektronikája, egy áramkör rácsavarozva, és az vezérli a merevlemezt. Nálunk ez az áramkör ment tönkre és így a számítógép nem látta a merevlemezt, tehát nem is indult az operációs rendszer sem.

Az 1-es verzióba tartozó HDD-k (merevlemezek) esetében elég kicserélni az áramkört egy ugyanolyan HDD áramkörével és minden működik tovább.

A 2-es verziós HDD-k áramkörén van egy (általában) 8 lábú IC ami tartalmazza a HDD-re vonatkozó speciális információkat, amolyan bios a HDD-nek. Ezt kell kiforrasztani és egy előzőleg megrendelt ugyanolyan áramkörbe áttenni, majd az új áramkör a régi 8 lábú IC-vel szépen működik.

A 3-as verzió a legbonyolultabb (hála a jó égnek ez volt nekünk), itt az a bizonyos 8 lábú bios bele van építve egy 128 lábú mikrochipbe, amit normál körülmények között is nehéz kiforrasztani és áttenni egy másik áramkörbe, és jelen esetben még a mikrochip alján középen is forrasztva volt.

Western Digital WD1600AABS

Szerencsére a munkahelyemen áramköröket építünk és van forrólevegővel működő kiforrasztó egységünk, ami nagy segítségünkre volt a kényes műveletben.


Körülbelül 3 munkanapba tellett kicserélni a mikrochipet. Óvatosan kellett dolgozni, mert csak egy dobásunk volt, hiszen ha tönkretesszük a mikrochipet akkor ugrott 7 év emléke, többek között a lányom születési videója és fotói.

Ha mégsem sikerült volna a művelet még egy utolsó esélyünk lett volna, ha elküldjük a HDD-t speciális cégekhez akiknek a szakterülete, adatok visszaállítása sérült merevlemezekről.
Néhányuk annyira speciális, hogy akár lakástűzben elégett merevlemezről is vissza tudják hozni az adatokat laboratóriumi körülmények között, és persze mondanom sem kell, hogy egy halom pénzért. Esetemben cirka 110.000 forint lett volna, ha elrontjuk a 128 lábú mikrochipet.

Ezek után melegen ajánlom mindenkinek, aki még mindig tartogatja a fontos adatokat, hogy mihamarabb írja ki.

A sikeres bypass műtét után, ugyan működik a Western Digital WD1600AABS típusú 160GB-os HDD de nem mertem ismét fontos adatokat tárolni rajt, így vettem egy SSD típusú merevlemezt, amiben nincsen mozgó alkatrész és a gyártó 2 millió óra üzemidőt állapított meg ami barátok között is több, mint 200 év. Reméljük igazuk van 🙂

Bookmark the permalink.

Comments are closed.