• Keresés az oldalon

Anglia

AZ ANGLIAI ÉLETÜNK!

Az első napokban élveztük, hogy Angliában vagyunk, kicsomagoltunk, elosztoztunk a szobákon stb. 2 és fél szobás lakáson osztozkodtunk négyen. Az egyik (talán a legnagyobb) szoba lett a miénk a feleségemmel és a lányunkkal, a másik szoba lett a “nappali” , a legkisebb fél szoba a testvéremé. Én úgy mondanám tűrhető, de nem is gondoltunk palotára mielőtt jöttünk. A pénzünkhöz képest tűrhető.

Mégis mire elég a pénz amit kiutaltunk?
500 font az albérlet havonta + a council tax 90 font. A council tax olyan kommunális adó féle, tartalmazza a szemét szállítás díját és az egyéb város felé fizetendő közösségi pénzeket. Továbbá fizetünk még víz és csatorna díjat, mert ezeket a council tax nem tartalmazza, havi 30 fontot a kettőért együtt. Így az alap fizetendő havi pénz 620 font. Az internet, a tévé, a telefon, az étel és a villany még a 620-on felül van. Nem nehéz kiszámolni, hogy egy minimál bér (800 font) kevés az életben maradáshoz (legalábbis itt ahol most élünk).
Természetesen a közös költségeken osztozunk, de a többi személyes dolgokat mindenki maga veszi.

Én úgy számoltam, hogy 2-4 héten belül találok munkát, mert amikor a testvérem kijött ő 1 hét elteltével el tudott menni dolgozni. Azért adtam magamnak több időt, mert én nem beszélek olyan jól angolul és mert a válság szele megérintette Angliát is, és így kevesebb lehet a munka.


Az első dolgom az volt (miután kiélveztük, hogy Angliában vagyunk), hogy elmentünk a testvéremmel (mert az angolom nem olyan, hogy egyedül tudjak intézni hivatalos ügyeket) a munkaügyi központba a Job centre -be és bejelentkeztem, mivel az otthon nekem járó munkanélküli segélyt ( Jobseeker’s Allowance ) ki lehet hozni Angliába és akkor innen folyósítják az érintett szervek. Miután ez megtörtént elkezdtem munkát keresni. Először a szakmámban, majd azon a téren keresgéltem amihez legjobban értek és van benne gyakorlatom.

A szakmám villanyszerelő kevés gyakorlattal.
Amihez jól értek szerintem és az otthoni főnökeim szerint is az a fröccsgép beállítás.

Hosszas keresgélés után sem jártam sikerrel. Kénytelen voltam alább adni, kerestem agency-ket (ügynökségeket, fejvadászokat) és mindenféle segéd munkára jelentkeztem éppen csak wc pucolónak nem.
Pár link amit érdemes böngészni:
Országos munkaügyi központ ajánlatai
Reed ügynökség
Jark ügynökség
Adecco ügy.
Brook street ügy.

Erre az időre már 1 hónap el is tellett és mondanom sem kell, hogy a pénz is fogyott. Én számítottam a munkanélkülimre de az nem akart megérkezni.
Úgy vettem észre a problémák elkezdődtek.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.