• Keresés az oldalon

Anglia19

Olvastam már más weblapokon, blogokon, fórumokon, hogy néhányan visszaigényelték az adójukat Angliában. Persze nem mindig az egészet, sokan csak az adójuk egy részét de akkor is, nekem is megfordult a fejemben, hogy vajon nekem járna vissza a befizetett adómból valamennyi?

Olyat is olvastam már, hogy Angliában szinte minden munkaadó rosszul számolja el a dolgozók adóját a bruttó fizetésből. Ezt természetesen nem tudom alátámasztani, sem pedig megcáfolni de az biztos, hogy ha valakinek az éves keresete nem halad meg egy bizonyos összeget akkor nem kell adót fizetnie.
Mivel én a 2009-es év felénél jöttem ki és abban az évben csak ügynökségnél dolgoztam (amikor éppen tudtak munkát adni), tudtam, hogy az éves keresetem alacsony volt.
Nem tudom pontosan mennyi a limit, szerintem kb évi 6000 font körül van, vagyis ha valakinek az évi keresete nem éri el ezt a határt akkor az addig befizetett adót vissza lehet kérni.


Hát ezért gondoltam, hogy visszaigénylem az első évet. Mellékesen 5 évre visszamenőleg lehet visszaigényelni.
A procedúra nem áll másból, csak a megfelelő évhez tartozó P60 és P45 – ös papírokat be kell vinni a HM revenue and customs irodájába és elmondani nekik, hogy vissza szeretnénk kapni az xy év adóját.
Ekkor nekem, itt Southend-ben azt mondták, hogy fáradjak oda az egyik szabad telefonhoz és hívjam fel a megfelelő számot és beszéljek velük. Ezt szerintem otthonról is meg tudtam volna csinálni, bár akkor a hívás nem lett volna ingyenes 🙂 de lehet, hogy más városban nem kell telefonálni hanem ügyintézővel kell beszélni.

Felhívtam a számot és mondtam mit akarok, ekkor elkérték a NI számom és, hogy hol dolgoztam az adott évben. Kérdezték a lakcímem és a rendszerben utána néztek, hogy jár-e vissza valami. Jól gondoltam, az akkori adóév teljes befizetett adója visszajár.
Mondták, hogy mennyi, és hogy csekken fog érkezni pár hét alatt. Ott a rendszeren látnak minden adatot, tehát tudták, hogy a befizetett adóm visszajárna de ha nem szólok, hogy utalják vissza akkor szépen megtartották volna.
Na mindegy, a csekk meg is jött, s nem volt más hátra mint bemenni a bankba és rátenni a számlára.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.