• Keresés az oldalon

Anglia4

A közelünkben van 3 posta is de egyik sem akarta beváltani. Ekkor már igen mérges voltam. Nem mondták miért csak az mondták vigyem a megfelelő postára, mert az övék nem az, de azt sem mondták, hogy melyik a megfelelő.
Valaki említette, hogy vigyem be a munkaügyre ott majd megmondják mi a baj. Be is vittem és ők is meg voltak döbbenve. A csekken a kód egy tőlünk 100-150 kilométerre lévő postahivatal kódja, ők be tudták volna váltani nekem a csekket. Olyan messzire nem megyek el beváltani, mert az utazásom többe kerülne, mint a pénz ami a csekken van. Próbáltam bevinni a testvérem bankjába, hogy váltsák be de csak az én nevemre szóló bankszámlára tudják rátenni a pénzt. Végül a decemberben nyitott HSBC bankszámlámra tudtam rátenni kb 4 hónap után.

Augusztus végére már éppen feladtam a küzdelmet és megvettem a repülőjegyet hazafelé szeptember 19.-i indulással, amikor szeptember elején a Jark nevű ügynökség felkeresett, hogy lenne munka nekem, érdekel-e. Természetesen elfogadtam (abban a helyzetben mindent elfogadtam volna, és gyorsan kellett keresnem egy vissza jegyet is és szólnom kellett a magyar államnak, hogy 3 hónapnál többet tartózkodok külföldön). Egy rizs csomagoló gyárba kellett mennem Londonba. A gyár 2 műszakban üzemel, munkakezdés előtt másfél órával kellett a Jark előtt lenni, ahonnan kocsival vittek minket a gyárba.


Többen is mentünk oda mindenféle nemzetiségűek. Rengeteg lengyel, szlovák, litván, ukrán. 5 font a fuvar fejenként minden nap. Még mindig olcsóbb, mint a vonat jegy. Általában aznap szóltak ha másnap is kellett menni, de nem kellett minden nap. Átlagban 3-4 napot tudtam dolgozni hetente, ez cirka 400-600 font volt havonta. A semminél több volt, de arra nem volt elég, hogy a családom visszajöhessen.

Az angol törvények szerint ha legálisan akarsz dolgozni akkor kötelező regisztráltatni magad a megfelelő szervnél. Ki kell tölteni egy formanyomtatványt és postán elküldeni egy fényképpel, személyivel stb. Ez a Worker registration scheme, amit 90 font egyszeri befizetéssel jár. Ezt az első munkanaptól számított 1 hónapon belül el kell intézni. Ez simán ment.

2010 január 18-ig a Jark-nál voltam alkalmazásban és nem csak a rizs gyárba küldtek, hanem ahol éppen találtak valamit.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.