• Keresés az oldalon

Anglia7

Miután április 10.-én megérkezett a feleségem és a lányom, a feleségem is elment NI számot kérni, és a bankomnál társkártyát kértünk a nevére, hogy ha majd elmegy dolgozni akkor az már ne legyen probléma. Természetesen egy angol számos simkártyát is vettünk neki.
A következő lépés az volt, hogy a lányomnak kerestünk óvodát. A terveim között az is szerepelt, hogy a lányom itt kint nő fel és az angol nyelvet perfektül fogja beszélni, mert később bárhova megy a világban, angolul beszélő személyt minden városban fog találni.

Angliában divat a magán óvoda, ami hát nem a sovány pénztárcának való. El voltunk egy-kettőbe de az árak napi 30 fontnál kezdődtek, ami kb 600 font havonta. Ez kicsit nehezen kivitelezhető a havi 900 fontos béremből és a havi ~650 fontos lakás és rezsi mellett. Nem volt mit tenni kerestünk olcsóbb megoldást. Az állami óvodák ingyenesek de csak napi 3 órában.
Rögtön felismertük, hogy a feleségem nem fog azonnal munkát keresni, hanem vezeti a háztartást. Mellesleg az ő angolja sem jó, és így ő is nehezen fog munkát találni, akárcsak én az elején. Az oviba jelentkeztetni kell a gyereket és vagy kap helyet vagy nem. Szerencsére mi kaptunk és a lányom tud angol oviba járni 0 angollal ( aranyom azt sem tudja megmondani ha pisilnie kell ). Kértük, hogy legalább az első napokban had menjen be az anyja is de ez lehetetlennek bizonyult. Azt mondták majd megoldják. Meg is oldották az első hónapban kétszer hívtak, hogy menjen be valaki, mert baleset történt, bepisilt. Igaz, azóta nem.


Nagyobb gond nem volt még az oviban, bizonyára azért, mert az angolok illetve az oktatás már szerzett rutint a külföldiekkel kapcsolatban, ami nem csoda hiszen elég színes az angol sziget.
Megtudtuk, hogy itt 5 évesen mennek a gyerekek iskolába, ami talán egész napos foglalkoztatást jelent. Addig a feleségem marad itthon és angolul tanul abban az időben amíg a lányom oviban van, és így a munkakezdés nem lesz neki olyan döcögős mint nekem volt.

Azóta, ebben az 5 hónapban gyorsabban fejlődött a lányom angol tudása mint gondoltam, főleg ha figyelembe veszem azt is, hogy a nyáron volt nekik nyári szünet másfél hónap és csak napi 3 órát van oviba. A feleségem angolja is fejlődik de a gyerek gyorsabb. Az óvoda biztosít nyelvleckét a szülőknek, és szeptembertől a feleségem is megy az oviba tanulni. Ha már vége lesz a tanfolyamjuknak akkor keresünk máshol nyelv tanfolyamot.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.